Ciri-ciri Setiap Cabang Pengajian Selepas SPM

Assalamualaikum..
Kali ni Huda nak share ciri-ciri Matrikulasi, Asasi, Diploma, Tingkatan 6 dan Sijil untuk lanjutkan pengajian adik-adik lepasan SPM. Buat renungan adik-adik semua! Jangan tersalah langkah, nanti jadi macam Huda.

MATRIKULASI
  1. Bawah kerajaan. Means tak perlu nak apply PTPTN or nak buat mana-mana pinjaman, malah adik-adik siap boleh elaun lagi :)
  2. Syarat kemasukan yang agak ketat :( Nak tahu syarat kelayakan Matrikulasi TEKAN SINI
  3. Tempoh pengajian yang singkat. Setahun atau dua tahun terus sambung degree :)
  4. Pembelajaran yang compact dan laju. Kene sadokan hati, fizikal dan mental :(
  5. Kurang praktikal, kebanyakan belajar secara teori atau eksperimen dalam makmal :(
  6. Result harus bagus, kalau tak akan dibuang matrikulasi atau tidak berjaya mendapat tempat untuk sambung belajar :(
  7. Status "lepasan matrikulasi" tak boleh digunakan untuk memohon kerja :(
  8. Harus compete antara  beribu-ribu calon matrikulasi seluruh Malaysia :(
  9. Matrikulasi ibarat peluang kedua lepas SPM kalau tak dapat result SPM yang bagus tapi still nak sambung dalam bidang sains/engineering/accounting :)

ASASI/FOUNDATION
  1. Kalo under UPU, biasanya hanya bayar yuran permulaan dan pelajar akan diberi elaun setiap sem :)
  2. Kalo under IPTS, kena bayar sendiri atau mohon biasiswa. Pinjaman PTPTN memang tak ada untuk asasi/foundation. Pinjaman MARA pon susah nak dapat, depends on result SPM :(
  3. Syarat kelayakan SPM nak masuk agak ketat :(
  4. Tempoh yang singkat. Belajar setahun terus boleh sambung degree :)
  5. Pembelajaran yang compact dan laju. Kene sadokan hati, fizikal dan mental :(
  6. Kurang praktikal. Mostly belajar secara teori atau buat eksperimen di makmal :(
  7. Perlukan result yang bagus atau dikeluarkan. Or tidak mendapat tempat nanti nak sambung belajar :(
  8. Kalau sukses, tempat/kos untuk degree lebih terjamin berbanding matrikulasi :)
  9. Sijil asasi tak boleh digunakan untuk mohon pekerjaan :(
p/s: even Huda pon pernah terima tawaran nak masuk matrikulasi Kelantan, tapi tak jadi sebab abah tak kasi sambung situ.


DIPLOMA
  1. Tempoh yang agak panjang. Dalam 3 hingga 4 tahun. Tapi sesetengah ada yang buat degree 2 tahun je kalo dah ambik diploma, ada yang kene buat degree 4 tahun, bergantung atas kos :(
  2. Lebih praktikal daripada Matrikulasi, Asasi dan tingkatan 6 :)
  3. Peluang pekerjaan lebih cerah kalo dibandingkan Diploma+Degree berbanding Matrikulasi+Degree *wallahualam rezeki masing-masing
  4. Ilmu yang lebih meluas :)
  5. Pembelajaran yang lebih rilek :)
  6. Kalau failed, still boleh repeat :)
  7. Mungkin melekakan :(
  8. Sijil Diploma boleh digunakan untuk memohon pekerjaan :)

Tingkatan 6 (STPM)
  1. Tempoh pengajian yang singkat. 1 1/2 tahun je terus sambung degree :)
  2. Pembelajaran yang sukar, cepat dan compact :(
  3. Yuran murah dan tak perlu apply apa-apa pinjaman :)
  4. Kalo ambik aliran sains, peluang untuk lanjutkan pelajaran amat meluas even result sederhana :)
  5. Berpeluang untuk sambung belajar luar negara kalo result atas 3.5 aliran sains :)
  6. STPM adalah peperiksaan paling sukar di Asia :(
  7. Calon STPM akan didahului berbanding calon Matrikulasi :)
  8. Suasana belajar still di alam persekolahan, mungkin sedikit berubah depends on layanan guru dan pakai baju formal waktu persekolahan :) or :( ?

SIJIL
  1. Pra-U :(
  2. Sijil boleh digunakan untuk memohon pekerjaan :)
  3. Tempoh pengajian yang agak lama. 3 tahun, then kalau nak sambung Diploma dalam 1 1/2 tahun atau 2 tahun, then degree 2-3 tahun. Minima 6 tahun la :(
  4. Sangat praktikal :)

Haa, harap adik-adik buat benda yang terbaik. Ingat, kegagalan adalah langkah untuk mencapai kejayaan :D Ikot minat tau, jangan terikat dengan mana-mana paksaan huhu :P Untuk tips isi UPU, TEKAN SINI
p/s: belajar, belajar jugak. yang penting, kita enjoy! Sayang rakan-rakan seperjuangan Diploma in Business Management KPTMKB :*

Cara Nak Tahu Produk Pencuci Muka Yang Mengandungi Bahan Merkuri

Assalamualaikum..

Malam ni Huda nak share something yang Huda dapat daripada one of my following instagram, cara nak tahu ada samada produk yang kita guna selama ni ada Merkuri ke tak.

INGAT! Produk kecantikan yang membuahkan hasil tak semestinya selamat tau. Percaya atau tak, sesetengah produk memang la membuahkan hasil, tapi disebalik produk tu diorang dah selitkan saka bahan kimia yang berfungsi *jap nak pikey nak terangkan macam mana. Lebih kurang macam ni la, korang beli produk XY ni, memang la menjadik, then korang berenti guna. Tetiba kulit korang jadi lebih teruk. Means korang kene teruskan penggunaan produk XY ni kan? Haa tu la fungsi saka bahan bahaya tersebut.




Nasib baik produk feveret Huda, sabun beras ngan Safi tak buat masalah. So kali ni jugak Huda nak share produk feveret Huda :


Bunga Tanjung: RM2.50
Safi: RM6.00
Sabun beras: RM5 untuk 2 paket
Bedak Tanaka: RM5.00

Bunga Tanjung biasanya Huda pakai 2 hari sekali, means selang seli la. Hari ni Huda pakai, esok tak. Huda suka sangat sebab dia sebenarnya bahan tradisional, macam pasir la. Boleh dijadikan scrub. Lepas pakai muka rasa lembut je, blackhead pon hilang.
Safi plak Huda bukan stakat pakai pencuci muka je, Huda pon suka BB Krim Safi, Toner Safi pon Huda suka. Beside Safi tak mahal sangat so sangat sesuai untuk student macam Huda kan
Sabun beras plak biasanya Huda jadikan sabun badan sebab Huda tak boleh guna kat muka, nanti muka Huda pedih-pedih yang Huda tak boleh terima kenyataan. Lepas pakai sabun beras as sabun badan, ramai jugak orang tegur kulit Huda makin cerah. Huda kenot go ngan sabun Dettol ngan Lifebuoy, mesti kulit kat bahagian lengan and belakang bahu kering dan menggelupas, nak sembuhkan Huda pakai sabun beras, terus okey.
Bedak Tanaka plak Huda kadang-kadang pakai time tido, tapi tak suka sangat sebab pagi tu abis kuning bantal kan. Huda suka pakai sebelum mandi. Kalau rajin, Huda pakai tiap-tiap hari, memang jerawat susah nak naik.

Murah je kan? yeah, yang mahal tidak semestinya bagus, yang bagus tak semestinya mahal. Semua ni Huda beli kat pasar minggu je. Sangat mudah didapati, hasilnya pon sangat memuaskan!




p/s : masih sedang mencari produk untuk hilangkan parut jerawat diatas dahi. Any suggestion?

Pemenang Giveaway Bawal Crepe From Muja & Huda

Assalamualaikum !
Lahai Huda pulak rasa berdebar-debar nakk umum pemenang Giveaway perdana Huda. TQ kepada my sista, Muja sudi bagi sokongan dari depan belakang kiri kanan. Good news is, seperti dijanjikan beliau nak tambah hadiah kalo penyertaan lebih 50! So, Muja tambah 2 pasang tudung! Muuahh untuk kakak *uhuk uhuk. Jutaan terima kasih jugak untuk 90 peserta GA kami!! *hugss

Huda dah follow semua peserta yang join GA kitorang. Huda tak mintak korang printscreen bukti follow like ape sume sebab Huda harap korang jujur dengan diri sendiri ;) Kalau Huda tak TERfollow mana mana blog please let me know.
Even Muja yang lebih banyak sponsor daripada Huda, tapi cabutan dibuat 100% from me.
So, here it is....
Pemenang pertama

Pemenang kedua

Pemenang ketiga

Pemenang keempat

Pemenang kelima

Pemenang keenam

Tahniah semua! Pemenang-pemenang boleh whatsapp huda di nombor 0179049532. Hantar nama penuh, alamat dan emeil okey!

Bagi peserta lain plak jangan kecik hati, mana tau coming soon GA turn korang plak menang. Rezeki Allah swt kan luas. Jangan pernah berputus asa! ;)

Terima kasih sekali lagi! :D

Giveaway Bawal Crepe From Muja & Huda

Assalamualaikum... (sticky post until 5 December 2015)

UPDATE!
Giveaway telah tamat pada 5 Disember 2015. Pemenang akan diumumkan esok insyallah :D
Thanks for join korang memang awesome!

Sempena cuti sekolah saya dan kakak sulung tercinta nak buat giveaway! Ini disebabkan saya ingin kembali bergiat aktif dalam dunia blogger setelah beberapa tahun menyepi. *ada lagi ke yang mengenali insan lemah ini :'(
*maaf untuk banner yang hodoh tak menarik --''

Hadiah yang disediakan:



Cara-caranya simple sahaja:
  1. Follow blog dan Google+ Muja dan Huda
  2. Like Fanpage Muja dan Fanpage Huda.
  3. Buat 1 entry bertajuk "Giveaway Bawal Crepe From Muja & Huda"
  4. Copy banner di atas dan backlink kan ke entry ni.
  5. Publish post dan tinggalkan link entry di bahagian komen.
  6. Peserta digalakkan blogwalking antara satu sama lain untuk mengeratkan lagi hubungan hubungan sesama blogger :D
Tarikh tutup ialah :
5.12.2015 pada 11.59pm

Senarai peserta :

  1. http://www.sheilainspire.com/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  2. http://diarikuwaniesyazwani.blogspot.my/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  3. http://chipmunkandbarney.blogspot.my/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  4. http://adna2029.blogspot.my/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  5. http://www.kisahpondokkecil.com/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  6. http://secondblogimpianacikyaanie.blogspot.my/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  7. http://www.inanihazwani.com/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  8. http://akutechikmolek.blogspot.my/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  9. http://mulan-sahbanu.blogspot.my/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  10. http://st0ryab0utprincess.blogspot.my/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html?m=1
  11. http://itsmelyya.blogspot.my/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  12. http://www.syuhadasalleh.my/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  13. http://chocollyheart.blogspot.my/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  14. http://izyanyancinnamon.blogspot.my/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  15. http://raihanabintiramlan.blogspot.my/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  16. http://mardiahdiana.blogspot.my/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  17. http://theieraziera.blogspot.my/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  18. http://ohmysecondblog.blogspot.my/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  19. http://farahanasharif.blogspot.my/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  20. http://www.azhafizah.com/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  21. http://kupukupupurple.blogspot.my/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  22. http://www.ciksiti.com/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  23. http://huhahuhajerr.blogspot.my/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  24. http://lolarash.blogspot.my/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  25. http://aliatulaiman.blogspot.my/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  26. http://thepheaa19.blogspot.my/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  27. http://www.nurfuzie.com/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  28. http://strawberrysgurls.blogspot.com/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  29. http://norshamimi.blogspot.my/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  30. http://luvmia97.blogspot.com/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  31. http://rianalittlecuties.blogspot.my/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  32. http://yayiekisahkami.blogspot.my/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  33. http://macammacamcite.blogspot.sg/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  34. http://akukaudansesuatu.blogspot.com/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  35. http://ahlamsjourney.blogspot.my/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  36. http://nuraainms.blogspot.my/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  37. http://dramaticyang.blogspot.com/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  38. http://penselduabee.blogspot.my/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  39. http://erinndryana.blogspot.my/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  40. http://ayubarbydol.blogspot.my/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  41. http://adrianaawing25.blogspot.my/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  42. http://noradzwatyrokkafella.blogspot.my/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  43. http://ehhzafirah.blogspot.my/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  44. http://luahansikhilaf.blogspot.my/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  45. http://kanvasdakwat.blogspot.my/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  46. http://itisstories.blogspot.my/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  47. http://mieramomos.blogspot.my/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  48. http://mrsablogstori.blogspot.my/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  49. http://qileh.blogspot.my/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  50. http://mawarberduri-piqa.blogspot.com/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  51. http://vitaminwawa.blogspot.com/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  52. http://foreverblackstarfever.blogspot.my/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  53. http://cikstylomylo.blogspot.my/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  54. http://jombercontest.blogspot.my/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  55. http://www.cekgunorazimah.com/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  56. http://husnadirah.blogspot.my/2015/11/giveaway-bawal-crepe-by-muja-huda.html
  57. http://qistinalebleb.blogspot.my/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  58. http://zarachingu.blogspot.my/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  59. http://aleiyamustaffa.blogspot.my/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  60. http://ciklapunyabelog.blogspot.my/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  61. http://sebabakusabrina.blogspot.com/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  62. http://www.akifimtiyaz.com/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  63. http://bajuwarnacoklat.blogspot.com/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  64. http://missanisnabilah.blogspot.my/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  65. http://cherieteralala.blogspot.my/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  66. http://beehaazman19.blogspot.my/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  67. http://www.eliyanaramly.com/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  68. http://sayaberdiri.blogspot.com/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  69. http://emyyyyemyyyy.blogspot.my/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  70. http://tintanienaannisa.blogspot.my/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  71. http://masitaeyta.blogspot.my/2015/12/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  72. http://kehidupanseorangbujang.blogspot.my/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  73. http://www.kisahsidairy.com/2015/12/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  74. http://mushyzaini.blogspot.my/2015/11/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  75. http://theaniss.blogspot.my/2015/12/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  76. http://mawarberduri4147.blogspot.my/2015/12/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  77. http://www.sayidahnapisah.com/2015/12/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  78. http://www.iuzira.com/2015/12/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  79. http://najwazahid94.blogspot.my/2015/12/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  80. http://addinnadiena.blogspot.my/2015/12/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  81. http://www.syahidahfadilah.com/2015/12/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  82. http://miamorzafirah.blogspot.com/2015/12/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  83. http://ombakbergigis.blogspot.my/2015/12/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  84. http://lissa-lissalalissa.blogspot.my/2015/12/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  85. http://cikash.blogspot.my/2015/12/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  86. http://dotdotmissme.blogspot.com/2015/12/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  87. http://wzalehawismail.blogspot.my/2015/12/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  88. http://sitifatinimohdshukri.blogspot.my/2015/12/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  89. http://umikasum.blogspot.com/2015/12/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html
  90. http://nadhirahyasmin.blogspot.my/2015/12/giveaway-bawal-crepe-from-muja-huda.html

Good Luck Gaiss :D

Tips Mengisi Permohonan UPU untuk Pelajar SPM

Assalamualaikum...
Sempena adik adik SPM baru habis berperang, kali akak nak share sikit tips dak dak SPM untuk isi permohonan UPU untuk lanjutkan pengajian mereka menjelang 2016.



Untuk pengetahuan adik-adik, permohonan UPU dilakukan untuk melanjutkan pelajaran ke Institusi Pengajian Awam (IPTA), *contohnya UPM, UM, UKM, UiTM, UMP, UTHM, Politeknik Premier, Politeknik Konvensional, dan pelbagai lagi untuk lepasan SPM dan setaraf. Contoh IPTA di Malaysia KLIK SINI



Permohonan untuk adik-adik SPM 2015 belum lagi dibuka. Pembelian no PIN akan diwawarkan di akhbar, internet or melalui cikgu kita bila dah dibuka. Kebiasaannya bulan Januari. Adik adik nak terus isi pon boleh, tapi akak tahun lepas tunggu result SPM dulu baru isi, kononnya tak nampak lagi apa yang boleh dipohon, padahal boleh je kemaskini.
Akak boleh ringkaskan cara-cara isi UPU seperti berikut:
  1. Beli no unik ID (no pin UPU) di kaunter Bank Nasional Berhad (BSN). Harga untuk tahun ni tak pasti, tapi tahun lepas RM15.60 sahaja. Lepas beli simpan leklok! Lagi bagus kalau adik-adik ambik gambar no rujukan dan simpan dalam handphone sebab bila resit@nombor pin tu dah hilang, adik terpaksa beli baru, macam akak tahun lepas resit terkene air sampai tak nampak no pin T_T
  2. Bila dah ada no PIN, pergi ke http://upu.mohe.gov.my/web/
  3. Sebelum isi, BACA, diulangi BACA maklumat penting, syarat permohonan, panduan memohon dan soalan lazim.
  4. Kemudian lengkapkan SEMUA yang ditanya di borang online.
  5. Klik butang SAH & HANTAR.
  6. Adik adik jugak boleh sentiasa kemaskini permohonan adik adik. Kemaskinian hanya boleh dibuat 3 kali atau tiada had, akak tak pasti, sorry --''
Atau adik-adik boleh tengok carta aliran SINI


Di sini jugak akak nak share tips untuk adik adik pilih kos or aliran yang adik adik nak pohon. Ramai sebenarnya calon SPM yang layak mendapat tempat di IPTA tapi gagal mendapat tawaran disebabkan oleh beberapa faktor :


Pohon kos yang tidak sesuai dengan result.

Contohnya si A dapat 9B tapi si A nak mintak Asasi Uitm, konfem tak lepas dikk. Untuk adik yang nak tahu apa yang adik layak pohon dengan result adik dapat, adik pergi ke http://www.selangkah.uitm.edu.my/http://upu.semaksyarat.info/, atau google jeh semak syarat permohonan UPU. haa lagi satu lupa nak bagitau, adik-adik kalo boleh sangat sangat join Karnival Jom Masuk U yang slalu diadakan setiap tahun or any karnival tak kira IPTA atau IPTS. Kat situ adik-adik boleh korek sedalam mungkin info adik-adik tentang sesuatu pusat IPT.


Pohon kos yang tidak sama aliran subjek SPM

Kita sendiri tahu subjek apa kita ambik sewaktu SPM kan? So kita kena isi dan mintak kos yang layak dengan subjek yang kita ambik. Akak bagi contoh, si B belajar SPM aliran sains kemanusiaan tapi si B nak mohon Diploma Farmasi yang memerlukan subjek Kimia. Tak boleh la macam tu B ..


Terlepas tarikh permohonan

Haa, sini adik-adik harus diingatkan untuk lebih peka dan cakna tarikh-tarikh penting UPU agar kita tak terlewat untuk memohon. Akak nasihatkan adik jangan lengah-lengahkan sebab kawan akak tahun lepas isi last minutes, line masa tu memang susah sebab beribu-ribu lagi pelajar tengah log in. Nasib baik ada penangguhan tarikh tutup permohonan.


Pohonlah aliran mengikut minat dan keupayaan

Okey ni akak bercakap berdasarkan pengalaman akak. Kalau boleh adik kenal pasti minat adik, kalau adik tak tau minat adik, adik boleh berjumpa dengan kaunselor atau buat pemeriksaan personaliti sendiri. Sebab kos yang adik belajar adalah benda yang adik akan buat sepanjang hidup adik. Dan untuk adik-adik yang SPM sederhana sahaja, adik harus berusaha lebih kuat dan jangan mudah putus asa semasa di IPT lebih lebih lagi adik-adik yang belajar benda yang agak susah. Jangan jadi macam akak, menyusahkan mak bapak je hmm *tskk tskk T__T

Pape pon, akak doakan adik-adik akan dapat yang terbaik dan berjaya bukan hanya di dunia malahan di akhirat amiin ya robbal alamiin :D

Megi Tomyam Belut Bukit Marak

Assalamualaikum dan salam pereputan.
Kali ni Huda nak share satu lagi gerai yang agak femes di Kelantan. Iaitu Kedai Tomyam Rasyidah yang terletak di Bukit Marak, Kota Bharu, Kelantan.

Apa yang special kedai ni?
Of course la special dengan Megi Tomyam Belut seperti tajuk entry kali ni! Tomyam dia, perghh memang kaww lah! Dengan kepekatannya, dengan pedasnya, tambah plak dengan belut sangat juicy, dengan rasa tomyamnya memang boleh angkat jari lah! Tak percaya? Mohon amati gambar ni sebaiknya.






Benda ni boleh buat aku craving hampir setiap malam tau!

Bahkan, kedai ni jugak dikunjungi oleh pihak MeleTOP, tengok video berikut:



Hah! Belut? Eyuww gelilah! I mana makan bende licin ni mau termuntah darah!
Jangan risau, kedai ni juga menyediakan pelbagai masakan panas, cuma kedai ni femes dengan Megi Tomyam Belut. Masakan lain juga best! Nak makan Megi Tomyam tapi tak nak belut juga bisa, diorang akan gantikan dengan ayam, sotong, udang dll. Atas permintaan kitalah.

Lokasi?
Bukit Marak, (Cabang 3 Hj. Musa), 16030 Kota Bharu, Kelantan. Atau petanya:

Ala, mana kenal Bukit Marak, Kampung Beklam ape sume. Sis, Bro, Waze kan hado!

Act, masa mula mula Huda nak cari kedai ni pon Huda pakai Waze. Huda search Caltex Bukit Marak sebab kedai ni agak dekat dengan Caltex Bukit Marak. Senang jehh.

Harga?
Jangan risau, harganya amat amat amat berpatutan iaitu RM6 semangkuk. Okey lettew, tambah tea'o ais RM1 jadi RM7. Nak jimat korang minum air batu kosong jeh, percuma!

Waktu operasi?
Act, Huda tak berapa pasti pukul berapa. Tapi kedai ni jadi tumpuan waktu malam, pukul 9pm-2pm dan dibuka hampir setiap hari.

For further information, search :
No Tel : 0134088212

Sebenarnya, Megi Tomyam Belut ada dua cawangan. Kedai kedua lagi besar, beroperasi lebih awal iaitu 2pm-12pm. Kedainya dalam 2 minit daripada kedai asal. Huda selalu bawak kawan kawan makan kat situ, lebih lebih lagi kawan kawan luar Kelantan.

From left, Pijah, Rubi, Hana, Me, Bella, Shikin. Half from my gang when I was Form5. Lucu muka diorang masa tahan pedas lepas makan Megi Tomyam Belut ni :D

Datang dengan roomates C1-33
From left: Qiqi, Me, Erin, Anis, Yana

Datang dengan classmate AB101 Section 2
From left: Me, Mikkah, Nisah, Yana, Balqis, Omar, Cerah, Yoe, Papadam

P/s: Huda nak lanje gambar megi homemade hasil tangan Huda sendirik. Komen sikitt


Sebab Aku Sayang kucing Aku

Assalamualaikum..

Sebab aku sayang kucing la aku sanggup tadah ubat gamat tapak tangan aku, sapu kat kucing kampung jantan aku (Abbang). Bengkak tanpa aku tahu punca. Ada orang cakap sebab bisul, umi cakap sebab orang pukul sebab si Abbang ni memang handal dalam aktiviti mencuri ikan, then buat muka tak bersalah.




Sebab aku sayang kucing la bertungkus lumus ngan adik aku, pegang kaki Abbang, sapu gamat, balut pastu stepler sebab salotip aku tak jumpa. Last last Abbang buang tisu yang aku balut beliau tanpa fikir perasaan aku akan tersinggung dengan aktiviti tu. Takpe, sebab aku sayang Abbang aku tak marah. Mungkin dia tak selesa.

Maaf hanya ini tuanmu mampu lakukan untukmu Abbang busuk busukk. Nak mandikan aku takot kau terseksa.

Alhamdulillah 2 hari lepas tu dah boleh berjalan macam kucing normal. Abbang kembali ceria HAHAHA aku berjayaa :D


Aku sayang kucing ni jugak. Beliau baru menetap tanpa diundang rumah aku dalam 3 hari lepas. Teruk jugak kudis kat telinga beliau. Sebab aku sayang aku dah sapu ubat dan macam biasa, tugas kucing adalah jilat balik ubat yang kita sapu.


Hmm aku tak pasti kucing ni mampu bertahan kat rumah aku sebab Abbang memang tak mengamalkan adab melayan tetamu. Dah 2 kali kucing aku bawak balik lari dari rumah sebab takotkan beliau. Tadi pon hampir nak gaduh, kesian Abbang kene kurung hmm

Geli, gelii sangat time nak sapu ubat. Tapi sebab aku sayang, aku tahan geli. Semoga cepat sembuh sayang sayang aku sekalian :D

Teh Hijau dari Thailand

UPDATE 29-6-2016
Huda sendiri jual serbuk green tea ni dengan harga RM10/pcs, redtea RM12/pcs. Berminat whatsapp Huda 0179049532 :D
 


Assalamualaikum and happy holidayss gaiss :D

Saya yakin bukan saya seorang sedang menghadapi penyakit ketagihan dadah teh hijau atau green tea ni.

What?! TAK SEDAP??!*asah-asah parang

Nah, semua orang ada taste masing masing. Lain lidah lain seleranya kan. Sesetengah orang kenot go dengan bende pahit ni. TAPI I FALL IN LOVE WITH THIS GREEN TEA :D

First saya try kat kedai mak cik van (kitorang panggil van sebab beliau jual nasi dan air melalui van bergerak) and I was like falling in love for the first sight hahaha! Mak cik tu jual RM2.00 je satu plastik. Rasa dia best tapi tak kaw sangat sampai la saya pergi Rantau Panjang dengan roomates and I FALL IN LOVE DEEPER! Mak cik yang jual air tu cakap pelat Kelantan-Thailand. Beliau syorkan saya beli green tea tu kononnya brand dia guna tu tengah famous sekarang. Beliau siap tunjuk pack green tea yang bertulisan Thailand tu. Maklumlah Rantau Panjang kan dekat Thailand.  Saya pon beli lah nak tahu mak cik tu menipu ke tak. OKEY DIA BETUL EM EMM

Lepas pada kejadian tersebut saya sering memikirkan mana nak dapat serbuk tu. Setelah mencari sumber, finally I found it.

So ni lah lebih kurang bahan bahan nak kasi green tea korang kaww punya.

Bahan-bahan yang diperlukan hanyalah :
  • serbuk teh hijau (green tea)
  • susu full cream/susu cair
  • susu pekat
Cara-cara :
  1. Rendamkan serbuk teh hijau dalam air panas dalam 5-10 minit.
  2. Tapis dan buang serbuk teh ambil airnya sahaja.
  3. Tambahkan susu pekat, susu cair, kacau sehingga sebati.
  4. Tambahkan ais dan bersiap sedia untuk jatuh cinta.
Alah, macam nak bancuh tea ais je caranya.
Sukatan tak terikat pon, atas selera masing-masing nak lebih creamy ke, nak lebih manis ke, nak lebih hijau pon boleh. Belakang packet green tea tu pon ada tulis cara-caranya, tapi lepas saya follow instruction dia, hasil tak seberapa memuaskan. *tak pekat sangat

Hasilnya ..............
okey tak cantik sangat tapi saya jamin rasanya sedapp :D

Cant you see I am falling in love??
*girls please mind your lipstick

Ni contoh green tea yang biasa dijual.

Perfect match!


Harga? Harga bergantung atas mana korang beli. Kalau korang sanggup kayuh sampan menyeberangi Sungai Golok harga dalam RM10-RM12. Kalau korang beli daripada orang yang dapat benda ni dari sana, dalam RM15-RM20 la.

Besides, teh hijau bagus untuk akak akak yang tengah diet dan nak turunkan berat badan. Teh hijau boleh mempercepatkan pembakaran lemak dan kalori, anti oksidan, dan lain lain :D Macam saya, mulal mula beli tak boleh berhenti minum. Menghasilkan pelaburan yang memuaskan ;)

Tips Detik Detik Akhir Pelajar SPM

Assalamualaikum, Salam Espiyem.

Since saya adalah one of the student SPM tahun lepas, yang makan cadburyy dulu sebelum adik adik sekolah menengah sekarang,

MEH RAPAT RAPAT HAKAK NAK PAYUNG TIPS SIKIT !
sebelum semua tips ni hilang daripada kepala akak. huhukk

  • First and foremost, do not ever give up. Jangan mudah putus asa and adik adik kene sentiasa berusaha selagi last paper adik belum sampai di tangan pengawas peperiksaan. WALAUPON masa tu adik rasa adiklah student yang paling bodoh tak pandai among kawan kawan adik. Usaha dulu, then baru tawakkal okey!
  • Banyakkan study group. But akak sarankan ajak tidak lebih 5 orang sebab ramai ramai kebiasaannya akan kelaut. Kenalpasti kawan kawan adik yang mahir dalam sesuatu subjek and biar dia terangkan. Memang menjadik lah. TAPI ingat! kalau ada orang yang mintak adik ajarkan something, akak mohon jangan kedekut and please bersyukur ada orang sudi belajar dengan kita. Tak hilang 0.001% pon ilmu kita malah kita akan lebih ingat. Keredaan Allah swt pon dapat kan? ;)
  • Jangan stress! Jangan belajar 25 jam sehari sampaikan kita tak boleh muat benda lain selain SPM SPM SPM ! Kalau dah tak boleh masuk rehat dulu, buat benda benda boleh release stress, tarik nafas, ambik angin dan lain lain. Stress make thing worse. Tak ada gunanya jugak kan?
  • Dekatkan diri dengan Ilahi. Sentiasa solat sunat hajat, baca alQuran, berdoa and jangan buat perkara yang boleh membuatkan kita jauh dengan Allah swt. REMEMBER, sebijak mana pon someone tu, bila Allah say 'NO', adik tak akan dapat.
  • Banyakkan buat baik and mohon restu mak ayah, cikgu dan kawan kawan. Kalau boleh mintak maaf dan minta mereka doakan kejayaan kita. Ini penting sebab keredaan Allah swt terletak kat keredaan mak ayah kita kan? 
  • Do a lots of exercise of course terutamanya siapkan koleksi soalan SPM tahun tahun lepas. Malas ulas banyak sebab masing masing tahu kan kenapa.
  • Forget about all media social untuk sementara waktu. Macam akak dulu, akak berhenti post whatever it is on Instagram, Wechat and Facebook. Akak even tak like, tapi still scrolling and stalking of course uhuk uhuk
  • Jangan sesekali ponteng kelas or seminar yang pihak sekolah anjurkan. Mana tahu ada bocor soalan ke dapat skema jawapan ke hahaha tak la selalunya cikgu akan share benda benda yang dijangka akan keluar, so rugilah kalau kita tak dapat semua tu kan.

So, kesimpulannya akak doakan adik adik yang sedang dan akan menghadapi SPM, terutamanya kepada my own brotha, Umar walaupon dia tak akan baca entry aku, wish uols best of luck, kipidap, dongibab and duyorbest. Tahan sikittt je sayang, lepas ni dah tak jumpa dah SPM.

Anddd, enjoy every moment adik ngan kawan kawan sebab tak lama lagi adik adik akan follow haluan masing masing dah. yeah, I miss every moment I spend with my friends :'(


akak payung muka muka dak dak study last minutes kawan kawan akak masa seminar SPM. i miss you girls so much.
location : Dewan SMK Kamil

Mee Celup Golok Ketereh Kelantan

Assalamualaikum dan selamat menternak lemak.

Kali ni saya nak share satu tempat makan yang menarik, murah, sedap, terkenal, berbaloi. Iaitu Mee Celup Golok yang terletak di Kampung Tok Akil, Ketereh, Kelantan.Sebelum ni diorang bukak kat Kok Lanas tapi disebabkan kedai kecil, parking susah dan tak selesa, diorang berpindah ke Ketereh, dalam 5 minit je dari kedai asal. Thanks Cik Sya sudi bawa classmate daripada Kota Bharu pergi Kok Lanas semata mata nak penuhi selera kengkawan dia. huhu



Kedai ni saya berani katakan salah satu tarikan penduduk Kelantan dan orang luar yang datang Kelantan berpeluang nak rasa makanan Kelantan. Kalau kat luar ada makanan macam mee sup atau mee kuah kan? Kalau di Kelantan kami gelarkan makanan ni sebagai Mee Celup.



Apa yang special?
  • Menyediakan mee, kuey teow, bihun, maggi, dan nasi air.
  • Harga semangkuk bergantung lauk pauk yang kita pilih. Kita boleh pilih makanan dengan serendah RM3.00 sahaja! Ada pelbagai jenis lauk iaitu ayam, daging, perut lembu, meatball(chambor), telur separuh masak dan boleh campur.


Ni tambahan perasa yang disediakan. So atas kita la nak letak banyak mana perasa mengikut selera kita. Nak pedas letak sambal, lada jeruk. Nak lebih rasa letak kicap. Suka kacang boleh letak serbuk kacang banyak mana kita suka.

Saya? Of course dipenuhi dengan kacang :D

  • Nasi putih juga disediakan bertemankan lauk seperti sup ayam, sup daging, sup perut lembu, sup tulang, telur mata dan telur dadar. Nak campur pon boleh!
  • Di sini menyediakan 3 jenis air dengan 3 warna berbeza iaitu teh tarik madu(kuning), teh tarik madu hijau(hijau), bandung tarik madu beng(kuning). Air batu kosong disediakan secara percuma.


Rasa dia? Pergh memang tak menyesal punyalah kalau datang. Bestt Burpp! Alhamdulillah licin mangkuk hahaha :D

Kedai ni memang best+famous, tak pelik la kalau sentiasa ramai orang. Kadang kadang terpaksa tunggu giliran untuk dapat meja kosong. Saya datang pukul 2, masa baru nak bukak pon dah ramai orang menunggu.

Lokasi?
Alamatnya adalah Lot 6798, Kampung Tok Akil, Ketereh Kelantan atau lebih mudah follow je peta:

Senang sangat nak cari lokasinya sebab kat cabang tu diorang da letak banner diorang sendiri.

Waktu operasi?
Kedai Mee Celup Golok beroperasi setiap hari KECUALI HARI SELASA, pukul 2pm-10pm.
Tapi nak lebih selamat korang boleh search Facebook Mee Celup Golok, diorang sentiasa update diorang bukak atau tak.

Nak contact macam mana ye?
Facebook- Mee Celup Golok
Instagram- meecelupgolok
No tel- 017 7213440/017 9716077
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...