Tips Detik Detik Akhir Pelajar SPM

Assalamualaikum, Salam Espiyem.

Since saya adalah one of the student SPM tahun lepas, yang makan cadburyy dulu sebelum adik adik sekolah menengah sekarang,

MEH RAPAT RAPAT HAKAK NAK PAYUNG TIPS SIKIT !
sebelum semua tips ni hilang daripada kepala akak. huhukk

  • First and foremost, do not ever give up. Jangan mudah putus asa and adik adik kene sentiasa berusaha selagi last paper adik belum sampai di tangan pengawas peperiksaan. WALAUPON masa tu adik rasa adiklah student yang paling bodoh tak pandai among kawan kawan adik. Usaha dulu, then baru tawakkal okey!
  • Banyakkan study group. But akak sarankan ajak tidak lebih 5 orang sebab ramai ramai kebiasaannya akan kelaut. Kenalpasti kawan kawan adik yang mahir dalam sesuatu subjek and biar dia terangkan. Memang menjadik lah. TAPI ingat! kalau ada orang yang mintak adik ajarkan something, akak mohon jangan kedekut and please bersyukur ada orang sudi belajar dengan kita. Tak hilang 0.001% pon ilmu kita malah kita akan lebih ingat. Keredaan Allah swt pon dapat kan? ;)
  • Jangan stress! Jangan belajar 25 jam sehari sampaikan kita tak boleh muat benda lain selain SPM SPM SPM ! Kalau dah tak boleh masuk rehat dulu, buat benda benda boleh release stress, tarik nafas, ambik angin dan lain lain. Stress make thing worse. Tak ada gunanya jugak kan?
  • Dekatkan diri dengan Ilahi. Sentiasa solat sunat hajat, baca alQuran, berdoa and jangan buat perkara yang boleh membuatkan kita jauh dengan Allah swt. REMEMBER, sebijak mana pon someone tu, bila Allah say 'NO', adik tak akan dapat.
  • Banyakkan buat baik and mohon restu mak ayah, cikgu dan kawan kawan. Kalau boleh mintak maaf dan minta mereka doakan kejayaan kita. Ini penting sebab keredaan Allah swt terletak kat keredaan mak ayah kita kan? 
  • Do a lots of exercise of course terutamanya siapkan koleksi soalan SPM tahun tahun lepas. Malas ulas banyak sebab masing masing tahu kan kenapa.
  • Forget about all media social untuk sementara waktu. Macam akak dulu, akak berhenti post whatever it is on Instagram, Wechat and Facebook. Akak even tak like, tapi still scrolling and stalking of course uhuk uhuk
  • Jangan sesekali ponteng kelas or seminar yang pihak sekolah anjurkan. Mana tahu ada bocor soalan ke dapat skema jawapan ke hahaha tak la selalunya cikgu akan share benda benda yang dijangka akan keluar, so rugilah kalau kita tak dapat semua tu kan.

So, kesimpulannya akak doakan adik adik yang sedang dan akan menghadapi SPM, terutamanya kepada my own brotha, Umar walaupon dia tak akan baca entry aku, wish uols best of luck, kipidap, dongibab and duyorbest. Tahan sikittt je sayang, lepas ni dah tak jumpa dah SPM.

Anddd, enjoy every moment adik ngan kawan kawan sebab tak lama lagi adik adik akan follow haluan masing masing dah. yeah, I miss every moment I spend with my friends :'(


akak payung muka muka dak dak study last minutes kawan kawan akak masa seminar SPM. i miss you girls so much.
location : Dewan SMK Kamil

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...