cekodok udang


hyep hyep hyep !
*lambai tangan sambil besarkan mate kononnye kiut*

hari nii chef hanan akan ajarkan tuan tuan dan puan puan untok melakukan cekodok udang yang simple but nice <3

hanan tau cekodok nii femes dan ramai bloggers daa tahu menahu lebih dari hanan resipi nii ,
sebab bukan budak tadika je yang ade blog , kaum ibu pun ramai kan ;)

pendahuluannye , cekodok nii best untok dibuat makan petang bersame milo atau tea ,
sape yang darah tinggi dan dalam diet proses di galakkan minum air suam jepp :D
*xkee cekodok nii banyak kolesterol ??*

first at all , wee need red onions and chillies :D
nak gune bawang besau pun boleh , tapi mummy hanan sarankan bawang merah untok lebeyh sedap .
lada pun ikot suke jee , kalo taste buds tuu jenis obsess pedas , tarok banyak banyak ,
kalo taste buds tuu macam baby yang baru lahir , tak payah tarok langsung keyh . segala accident tanggungjawab sendiri , huahahahahaha ! *gelak jahat*




secondly , the most important ingredients yee tuan tuan dan puan puan ,
tepung :D




thirdly , ape ape sahaje penambah perase like ajinomoto , garam . cheff pilih cukup rase sebab ibu terchenta suke gune nii :D



fourthly , we need prawns . cheff potong seekor udang jadik due . udang boleh digantikan dengan ikan bilis , ngan gajah pun bolehh kalo ase nak trying something new :D





so , bawang dan chili tuu kite potong halus halus . tapi family cheff biasenye pantang jumpe bawang mesti nak buang , x ke membazir namenye tuu ? diorang pikey beli bawang ngan pasir ke
so , alternatif ways , cheff bland jee bawang ngan lada tuu . jimat kan ? x dek chance diorang nak buang :D




then , tuan tuan dan puan puan gaul semua nye sekali ye , gaul sampai mereka menjadi mixture yang sebati ye , kalo ase diorang degil x nak bersatu padu untok melahirkan warge yang bedaulat , hukum mereka dengan menambah air sampai diorang insaf ye , ye , yeeee
*maksudnye gaul skalik dan tambah air*


nii hasil adunan cheff , perlu dikacau lagik sebenarnye tapi akibat terlalu excited , belom pape daa ambik gambo . aishh , bikin maluu jee -_-



then , goreng dengan api yang sederhana , dalam proses menggoreng perlu ade kesabaran untok mengelakkan daripada masakan tidak masak atau hangit .
sabar kan separuh daripada iman :)


disarankan menggunakan minyak rendah kolesterol . 
minyak zaiton mahal sangat la pulak , adess



then , hidangkan besama pencicah atau orang kelantan panggil COLEK .
nak gune sos kegemaran pun boleh , nak makan segera pun boleh , tiade paksaan di situ .


dan hasilnyee . cheff yakin tuan tuan dan puan puan akan menjaikan masakan ini lebih sedapp dan enak , semoga berjaye :D

AMARAN !
SAFETY FIRST
kanak kanak di bawah 13 tahun perlu bimbingan ibu bape supaye kejadian yang tidak diingini berlaku :)



17 comments:

  1. okay fine dear...cekodok udang merupakan one of my feveret okay..huaa...nk mkn ni

    ReplyDelete
  2. oh laparnya....baru ingat nak tido, baca ni, lapar balik...haha

    ReplyDelete
  3. Sedapnya...best wat time minum petang atau bekpes kan..

    ReplyDelete
  4. adeh.. tak tahan instruction dari chef kita.. siap ada safety first lagi :D

    ReplyDelete
  5. nampak simple je nk wat cekodok ni kan but mmg termimpi2 la nk makan...hehe...

    ReplyDelete
  6. kalau tambah daun kucai sedap ni.. husband akak memang sukaaa sangat coq udang..

    ReplyDelete
  7. SEDAP NI KALAU MAKAN MASA PANAS2..

    ReplyDelete
  8. Ini kalau tak pandai juga memang kena potong leher hihi...

    ReplyDelete
  9. DATANG ronda-ronda kat sini.. ;)

    ReplyDelete
  10. Huhu... Sedapnya! Terliuq akak tengok haihh :)

    ReplyDelete
  11. hari tengok entry banyak yang pasal makanan. aishhh

    ReplyDelete
  12. cekodok udang? cucur udang? sama je kan? hihi.. alaa xleh makan, allergic seafood. wuwuwu..

    ReplyDelete
  13. air tangan hanan pastinyer menjadi bila memasak kan? ayie boleh agak...mesti sedap masakan hanan tu... :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...